Povijest

KAKO JE SVE POČELO?

Radio klub "Ludbreg" 9A1EZA (ex YU2EZA) osnovan je 29. srpnja 1954. godine. Osnovali su ga Zvonimir Jany, Krunoslav Perin i Milan Molnar. Uz poteškoce zbog stalnog preseljavanja, klub je dobro radio sve do 1962. godine, kad su clanovi, zbog nedostatka odgovarajuceg prostora morali

prekinuti sve organizirane aktivnosti.Rad kluba obnovljen je 1966. godine,a dvije godine nakon objavljivanja rada, nabavkom suvremenijih uredaja, klub postiže zapažene rezultate u svim vidovima radioamaterizma, a mladi operatori, predvodeni Ivanom Marcijanom i Nevenkom Brckovicem, iz godine u godinu afirmiraju na najbolji moguci nacin radioamaterizam i svoj klub u Hrvatskoj, bivšoj Jugoslaviji, a kasnije i u Europi.

POZNATI SMO...

Klub postaje poznat po amaterskoj radiogoniometriji ("lov na lisicu").Ova tehnicko-sportska vještina pocinje se u modernom vidu razvijati u Ludbregu 1972. godine i od tada se redovito postižu odlicni i vrhunski rezultati. Sve do 1980. godine, Radioklub "Ludbreg" jedini u Hrvatskoj njeguje ovu disciplinu a po natjecateljskim rezultatima u zadnjih petnaestak godina u samom je vrhu amaterske radiogoniometrije u Hrvatskoj.

NAŠI POSEBNI USPJESI

19. prosinca 1980. godine, operator Velimir Jež-Piki (danas 9A3VJ), uspostavio je, u povijesti radioamaterizma ovog dijela Europe, prvu radiovezu refleksijom od polarne svjetlosti - Aurore, a 1989. godine Ivan Marcijan je, nakon dugotrajnih priprema i kompletiranja tehnicke opreme, u prosincu uspostavio i prvu radiovezu iz Radiokluba "Ludbreg" refleksijom od Mjeseca na 144 MHz s americkim radioamaterom KB8RQ. U Travnju 1994. godine klupski su operatori antenama vlastite izrade ostvarili i prvu vezu iz samostalne Hrvatske refleksijom od Mjeseca na 432MHz.
Od 1990. godine ludbreški radioamateri, osim zapaženih uspjeha u operatorskim i konstruktorskim djelatnostima, postaju organizacijski najsposobniji Radioklub u Hrvatskoj pa cetiri puta organiziraju državno prvenstvo u amaterskoj radiogoniometriji. MHz.

 

 
Glavni meni